DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI

Poštovani čitatelji naše revije !

Naš narod voli reći :“ U SVETINJE MI NE DIRAJTE!“ S obzirom da neki ne drže do svetinja, kako vjerskih tako i nacionalnih, onda nikoga ne treba niti  čuditi da se s njima i svako malo  poigravaju. Zato sam u nedoumici trebam li Vam čestitati DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI  koji je netom prošao , 30. svibnja ili pak  25. lipnja,  koji tek dolazi ? Bilo kako bilo ja Vam čestitam ovaj nadnevak koji tek dolazi. Neka Vam je sretan DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI!

Dobri poznavatelji naših političkih prilika tvrde da od deset stanovnika Hrvatske trojica ju ne vole! Može li se od takvih i očekivati da nam u svetinje   ne diraju ?  Prvi čovjek u državi ovih dana izjavljuje u medijima da će vratiti onaj prvi nadnevak Dana hrvatske državnosti tj. 30. svibnja !  Želio bih povjerovati da to nije  bio predizborni trik!  Mi Cerničani , već odavno slavimo 30. svibnja kao Dan svoje općine,  pa nam neće biti teško tog  dana  prisjetiti  se i  onog povijesnog 30. svibnja 1990. godine u spomen  na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora. Bio je to povijesni dan kad smo se odlučili protiv jednopartijskog sustava i uveli višestranačje.

Dobro se ponovno prisjetiti i  onog povijesnog  19. svibnja 1990. godine  kad je hrvatski narod masovno  izašao na referendum. Čak 83,5 posto građana Republike Hrvatske se odazvalo  na taj  referendumu i plebiscitarno izrazilo   da želi samostalnu i suverenu  Državu!  Usputno rečeno kako bi bilo lijepo da smo se tada odlučili i da narod više sudjeluju u upravljanju državom. Latinski izraz „ Res publica“  znači javna stvar- stvar naroda! Konačno i našoj voljenoj državi tepamo REPUBLIKA HRVATSKA! Neki vole još i dodati da smo i  demokratska država. U praksi bi to značilo,  kad su u pitanju nacionalni interesi,   da narod  više odlučuje! Pokojni prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman  reče: „Narod je nepobjediv!“ Mi vidimo da to u praksi još uvijek nije tako! Kako bi bilo lijepo  i u praksi doživjeti i uvjeriti se da je volja naroda i volja Božja!

Zašto smo protiv 25. lipnja?  Najveći hrvatski blagdan  DAN DRŽAVNOSTI pomaknut je voljom osporavatelja istine. Treba znati da u našoj Hrvatskoj nastava prestaje sredinom lipnja a to znači da su đaci već desetak dana na zasluženom ljetnom odmoru i da neće ništa čuti niti učiti o tome kako je rođena Domovina. Čini se da to netko upravo i želi postići !

Druga činjenica o kojoj se ovih dana jako puno  pisalo u medijima i govorilo u elektronskim sredstvima priopćivanja je osporavanje Srpske pravoslavne Crkve da blaženi kardinal Alojzije Stepinac ne može biti proglašen  svecem ( kanoniziran) . Ovo je jedinstveni primjer u povijesti katoličanstva da se jedna Crkve, u našem slučaju pravoslavna – kako oni sami sebe vole nazivati ,a zapravo su „svetosavna!“ miješa u poslove druge Crkve koja je u potpunosti samostalna! I sam papa Franjo je o tome ovih dana progovorio. Sam papa reče da imaju još neke nejasnoće koje treba rasvijetliti! Kakve veze ima blagopokojni kardinal Alojzije Stepinac, koji je, usputno rečeno  za sve istinske Hrvate  katolike već odavno svet? Nije u pitanju njegova svetost, nego jedno političko pitanje koje ne trebaju rješavati , ako ono uopće i postoji, crkveni ljudi nego politika i političari. Dobro upućeni analitičari tvrde kako se radi o nevjerodostojnom dokumentu u kojem stoji da je blaženi kardinal Alojzije Stepinac branio  pravo Hrvata da imaju vlastitu državu još 1943. godine. Ovdje u stvari nema ništa neobičnog kad se zna da je tisućljetna želja istinskih Hrvata bila da imaju svoju samostalnu i suverenu državu! Je li to bilo jednog dana u stoljeću sedmom, kada je prvi Hrvat krštenjem uveo narod Hrvata u krug civiliziranih  naroda  ondašnje Europe, koja je tek nastajala na ruševinama nekada slavnog  Rimskog carstva? Možda u vrijeme Višeslava ili pak u vrijeme slavnog kneza Branimira kojemu papa Ivan VIII. još 7. lipnja 879. godine šalje pismo i blagoslov  kojim Zemlja Hrvata, prvi put u svojoj povijesti, dobiva međunarodno priznanje  najvišeg autoriteta onog vremena? Je li to bilo 925. kada je okrunjen naš prvi kralj Tomislav? Istinsko svjetlo vjere , koju je Hrvat primio u stoljeću VII. I obećanje vjernosti Petrovom nasljedniku, dalo je snage hrvatskom čovjeku da mu kroz dugih devet stoljeća ne ugasne onaj  zapreteni žar pod pepelom , taj san o jedinoj Domovini. San kojega su sanjale brojne generacije našeg naroda.

Bilo kako bilo SRETAN VAM DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI ISTINSKI HRVATI!

Odgovori