Župnikova informativna riječ

ŽIR – ŽUPNIKOVA INFORMATIVNA RIJEČ

Poštovani čitatelji naše web- stranice !

Neki od Vas su mi se osobno potužili da već duže vremena nema posebnih informacija na našoj stranici. Također neki od Vas čuli su, preko svojih veza , da smo nabavili i neke domaće životinje pa zašto ih ne pokažemo. Već danas Vas želimo obradovati  slikama nekih od njih. Jedino Vas molim nemojte me pitati koji sam ja na slici od ovo troje magaraca? Malo šale! Kad je riječ o našim magarcima moram ih najprije predstaviti. Naš ljepotan i legenda našeg životinjskog parka je poni LUIĐI. Neki od Vas starijih sjetit će TE  se , vrlo rado, popularne TV- emisije „ NAŠE MALO MISTO“ i glavnih junaka: Luiđija i njegove supruge Pepine. Drugi par su Miško i njegova izabranica Lili. Kao što vidite mojeg imena među njima nema!

Uz ove kopitare imamo i dvadesetak papkara- ovaca. Oni su za sada naš životinjski svijet. Možda među sadašnjim stanovnicima našega „PERIVOJA SV. FRANJE „ bude još pokoja životinjska vrsta.

Svibanj i lipanj su u našoj župi posebno bogati različitim duhovnim sadržajima.

Evo nekih od njih.

U petak  ,10. lipnja u 16 sati, imamo PRVU SVETU ISPOVIJED  naših ovogodišnjih PRVOPRIČESNIKA I NJIHOVIH RODITELJA. Nakon svete ispovijedi imat ćemo zajedničku probu djece i roditelja.

U subotu , 11. svibnja u 11 sati, je u našoj župnoj crkvi u Cerniku  Prva sveta PRIČEST. 42 naših najmlađih članova primit će, po prvi puta, znak kršćanskog zajedništva  – Isusa pod prilikama kruha!

U nedjelju,12.  svibnja je ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA- NEDJELJA DOBROG PASTIRA. Te nedjelje u kršćanskom svijetu obilježava se i DAN MAJKI! Naši će Prvopričesnici svojim majkama prirediti posebni program i darovati ih crvenom ružom.

U petak, 17. svibnja u 16 sati je prigoda za svetu ispovijed  naših ovogodišnjih KRIZMANIKA i njihovih roditelja i kumova. Bit će ih 34 pod uvjetom da svi prođu ISPIT ZRELOSTI jer ovaj se sakrament još naziva i SAKRAMENT KRŠĆANSKE PUNOLJETNOSTI.

U subotu u 18 sati je DAN SVETE POTVRDE ILI KRIZME U NAŠOJ ŽUPI!

Kad jedna župska zajednica slavi DAN PRVE SVETE PRIČESTI I POTVRDE onda volimo reći da su to DANI ŽETVE ZA SVAKU ŽUPU. Ono što se sije kroz čitavu godinu žanje se u svibnju!

U SUBOTU ,18. SVIBNJA ,JE U BLEIBURGU  KOMEMEORACIJA BLEIBURŠKIH ŽRTAVA. Mi ćemo u našem Cerniku  u nedjelju 20. svibnja, u 17:30 sati , na našoj SAMOSTANSKOJ KALVARIJI, MOLITI ZA SVE ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH  SUSTAVA. Pridružite nam se!

 

Četvrtak ,30. svibnja 2019. godine –  UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO – DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI ( po starom kalendaru!) i DAN OPĆINE CERNIK

U 10  sati ,prije podne kreće PROCESIJA ISPRED ŽUPNE CRKVE prema obilježju poginulih hrvatskih branitelja u ŠKOLSKOJ ULICI. Nakon molitve , polaganja vijenaca i paljenja svijeća , procesija kreće ŠKOLSKOM ULICOM PREMA ULICI SV. ROKA I CRKVI SV. LINARTE. U 11 SATI PLANIRANO JE SVETO MISNO SLAVLJE. Procesija je na spomen progona naših pradjedova iz Cernika „ prema lipi na osami „ 1536. godine od strane Osmanlija ili kako mi pučki kažemo Turaka. To je progonstvo trajalo gotovo 200 godina. Dođite i povedite i svoje „ DA NAS BUDE  VIŠE!“ Pjevanje će animirati brat MIROSLAV PETRAC IZ ZAGREBA.

U VEČERNJIM SATIMA PREDVIĐEN JE  u HRVATSKOM DOMU I RECITAL HOSOVACA : Damira Markuša i Damira Plavšića o junačkom stradanju VUKOVARA – grada HEROJA!

Petak, 31. svibnja 2019. godine

POHOD BLAŽENE DJEVICE MARIJE- NASTAVLJAMO S OBILJEŽAVANJEM DANA HRVATSKE DRŽAVNOSTI  I DANOM OPĆINE CERNIK

U 11 sati, u svečanoj auli Biblijsko- arheološkog muzeja u našem samostanu je SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA I DODJELA PRIZNANJA ZASLUŽNIM ČLANOVIMA NAŠE OPĆINE.

U 18:30 sati je SVEČANA SVETA MISA

Nakon mise je otvorenje prigodne izložbe u hodniku pored crkve domaćih autora :

Ferdinanda Kulmera, muzealca Antuna Bauera, Josipa Bićanića, Ivana Jelančića i drugih. Potom slijedi u auli predstavljanje MONOGRAFIJE ZOM – Zaklade obitelji Malešević iz Zagreba. Na ovoj priredbi nastupa i poznati glumac VINKO KRALJEVIĆ i naš brat MIRO PETRAC koji će nas zabavljati svojim glazbenim dostignućima. Po završetku ove priredbe selimo se u podrum Dvorca  KULMER na ĆUPTETIJADU KAO PRIGODNI DOMJENAK.

ČESTITAMO NAŠOJ MLADOJ OPĆINI NJEZIN DAN!

Subota, 1.lipnja u 18:30 sati, tradicionalna misa kod sv. Linarte.

  1. lipnja su DUHOVI- ROĐENDAN CRKVE ili PEDESETNICA

Četvrtak, 20. lipnja: PRESVETO TIJELO I KRV RISTOVA- TIJELOVO:

U 10 sati je svečana sveta misa u župnoj crkvi , nakon svete mise PROCESIJA KROZ NAŠE MJESTO i završetak u župnoj crkvi. Molimo PRVOPRIČESNIKE DA SE OBUKU U BIJELE PRVOPRIČESNIČKE HALJINE.

Subota, 29. lipnja SVETI PETAR I PAVAO, apostoli. Kirvaj u Cerniku. Mise su : u 8, 11 i 18:30 sati. Svečana sveta misa u 11 sati koju suslave župnici novogradiškog dekanata. Propovijeda pater Franjo Tomašević , župni vikar u Našicama, a pjeva zbor mladih iz Brezika, župa Našice. SVIM ŽUPLJANIMA ŽELIM SRETAN PATRON SVETKOVINU SV. PETRA I PAVLA!

 

RASPORED SVETIH MISA ZA BANIĆEVAC I BAĆINDOL OD USKRSA 21.4.2019.GODINE

28.4.2019. 2. USKRSNA – NEDJELJA BOŽANSKOG  MILOSRĐA

Banićevac  u 8 sati:    + Mara Cindrić

Baćindol     u 9:30      + Zlatko Galik

Banićevac :1.5.2019.    u 11 s.     + iz obitelji Bunikić i Šimunović – Blagoslov polja

5.5.2019.  3.  USKRSNA NEDJELJA

Banićevac   u 8 sati:    za sreću Ivana Kneževića

Baćindol      u 9:30      +Ivan i Blaž Lucić

12.5.2019.  4.USKRSNA NEDJELJA – Nedjelja Dobrog pastira; Sv. Leopold Mandić

Banićevac   u 8 sati:   + Josip i Katica Matošević

Baćindol      u 9:30 :    +Mila Marković i roditelj te + Ivica Martinović

19.5.2018.  5. USKRSNA NEDJELJA

Banićevac   u 8 sati :  + Milka Mikanović

Baćindol      u 9:30  :   +Ivan i Agneza  Lucić i + Kata Kustrin

26.5.2019.  6. USKRSNA NEDJELJA

Banićevac   u 8 sati:   + Milan i Josipa Crljenković i svi + iz obitelji

Baćindol      u 9:30 :    +Mato i Reza Bigović i + roditelji

30.5.2019. godine u 11 sati : SPASOVO-UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO : MISA KOD SVETOGA LINARTE- DAN OPĆINE CERNIK

2.6.2019.  godine: 7. USKRSNA NEDJELJA

Banićevac u 8 sati:      za blagoslov i sreću u obitelji Došlić

Baćindol    u 9:30 :      + iz obitelji Mijatović i Grbić

9.6.2019. godine :       DUHOVI- NEDJELJA PEDESETNICA

Banićevac u 8 sati:     +Ivan Valešić i svi + iz ove obitelji

Baćindol    u 9:30:       za žive i + iz obitelji Mijatović

16.6.2019. godine:     PRESVETO TROJSTVO

Banićevac  u 8:30 s.  + Karmela Risek

Baćindol     u 9:30      za + roditelje Antu i Anu Mihaljević

20.6.2019.godine : ČETVRTAK: TIJELOVO- Misa i procesija u Cerniku ( po selima nema misa!!!)

23.6.2019.godine:   12. NEDJELJA KROZ GODINU

Banićevac  u 8 sati:    +Alojz i Manda  Valešić

Baćindol     u 9:30 :   + Stjepan, Slavko i Blaž Došlić

Odgovara: Fra Vjenceslav Janjić,župnik