Franjevci

Neki smatraju da su franjevci u Cerniku bili prije Turaka jer je 1520. Franjo Dežević dobio od kralja odobrenje da se u mjestu održavaju godišnji sajmovi uz blagdan sv. Franje. Navodno je zbog kulta sv. Franje i jer su u mjestu franjevci, odabran je taj dan. Samostan je možda bio kod sadašnje kapele sv. Roka. Prvi se franjevci u Cerniku spominju u vrijeme turske vladavine 1623. kao župnici koji su pripadali veličkom samostanu. Povremeno su dolazili u Cernik i okupljali narod kod lipe gdje je kasnije podignuta drvena kapela posvećena sv. Linarti i nastamba za dvojicu redovnika. S izgradnjom nove crkve i samostana poslije 1695. franjevci su na sadašnjoj lokaciji gdje najprije grade drvenu crkvu i samostan a od 1728. do 1753. traje gradnja sadašnjeg samostana. Za gradnju novog samostana je najzaslužniji fra Mihajlo Paunović.

U samostanu je jedno vrijeme u 18. i u prvoj polovici 19. stoljeću djelovao profesorij (što je u tadašnje vrijeme bilo slično današnjoj srednjoj školi općeg usmjerenja) te studij filozofije i moralne teologije. Samostanski profesorije su pohađali i vanjski đaci, tj. oni koji se nisu pripremali za svećeničko i redovničko zvanje. Najpoznatiji učenik cerničke samostanske škole je Matija Antun Relković (Davor, 6. siječnja 1732.Vinkovci, 22. siječnja 1798.), poznati slavonski prosvjetitelj. U samostanu je nekoliko puta za ratova s Turcima bila bolnica a u Drugom svjetskom ratu samostan je služio potrebama škole i vojske. U samostanu je ovisno o zanimanjima braće ne-svećenika bila razvijana ljekarnička i ranarska djelatnost.

U cerničkom je samostanu kroz 20 godina (od 1954.) bio novicijat, odgojna kuća provincije za redovnike početnike.

Od cerničkih franjevaca treba spomenuti mučenike: fra Jerka Tomičevića kojem su Turci odrubili glavu i koji je krstio 180 mislimana te fra Šimuna Dorića kojeg su Turci nabili na kolac. Spomenimo i patra Eugena Kukinu koga su koministi 9. listopada 1945. u sušačkoj bolnici izboli nožem dok je ondje ležao kao bolesnik.

Za Domovinskog rata je na samostan i oko njega palo nekoliko granata, gvardijan je bio ranjen.

Franjevci su se od početka svoga boravka u Cerniku pastoralno brinuli za prostranu cerničku župu.

Samostan su vjernici okolice uvijek doživljavali kao duhovno središte ovoga kraja. Posljednjih petnaestak godina se u samostanu povremeno održavaju duhovne vježbe i različiti susreti za redovnike, svećenike ili grupe vjernika laika. Crkvu, samostan i izložbu posjećuju brojne grupe.

Danas u samostanu ima pet redovnika.


Župnik fra Vjenceslav Janjić

vjenceslav.janjic@ofm.hr