SVEKOLIKA POMOĆ FRANJEVAČKOM SAMOSTANU

U petak, 1. veljače, u prostorijama Općinskog poglavarstva u Cerniku održana je sjednica na županijskoj razini. U radu sjednice sudjelovali su: župan Brodsko-posavske županije gospodin  Danijel Marušić, zajedno sa svojim suradnicima, načelnik općine Cernik gospodin Vitomir Žakić, koji je ujedno bio i organizator ove sjednice, predsjednik Općinskog vijeća gospodin Hrvoje Žakić, gvardijan Franjevačkog samostana u  Cerniku  fra Vjenceslav Janjić , iz projektnog  ureda  MIG iz Slavonskog Broda gospodin Mato Gavran, predstavnici Udruge voćara i vinogradara iz Cernika, prior samostana Milosrdne braće koja je vlasnik   Psihijatrijske bolnice „Sv. Rafael“ na Strmcu brat Kristijan Sinković, ravnateljica iste  bolnice dr. Maristela Šakić   i mnogi drugi. Radu ove zanimljive sjednice kasnije se priključio  i gradonačelnik grada Nove Gradiške gospodin Vinko Grgić sa svojim  suradnicima.

Skup je najprije pozdravio domaćin  načelnik općine Cernik gospodin Žakić koji je prisutne upoznao o kakvom je projektu riječ . Potom je uzeo riječ gvardijan fra Janjić koji se  nadovezao na ono što je načelnik općine Žakić već naveo.  Starodrevni Franjevački samostan u Cerniku , koji je ovdje više od tri stoljeća, a sveukupno  franjevci su ovdje već punih  pet stoljeća, u naše vrijeme jedva preživljava.  Naglasio je fra Janjić. Župa ,koja je nekoć brojila više od šest tisuća, danas se prepolovila. Od milostinje se više ne može živjeti. Općina Cernik kao i ovdašnji Franjevački samostan  vide svoju budućnost u religioznom turizmu. Samostan ima što ponuditi svekolikoj javnosti. Navest ću samo nekoliko spomenika kulturne baštine, rekao je fra Janjić . Tu je biblijsko-arheološki muzej, jedinstven u Europi, nekoliko inkunabula- prvih tiskanih knjiga ,i knjižnica sa sedam i pol tisuća rijetkih knjiga iz druge polovice 18.st. Galerija slika s više od pet stotina eksponata. Tu su djela stranih i domaćih autora, darovnica muzealca Antuna Bauera, djela Ferdinanda Kulmera, svjetski poznatog akademskog slikara , čiji je otac Aleksandar bio posljednji cernički grof. Djela  pokojnog Josipa Bićanića koji je svoje umijeće dokazao u drvorezima. Stotinjak umjetničkih djela zaklada obitelji Malešević iz Zagreba, skraćeno ZOM i druge umjetnine.  Samostan može ugostiti, puni pansion, do dvadeset osoba. Naglasio je gvardijan Janjić. Da bi sve ovo samostan mogao prezentirati javnosti jedan od uvjeta je i prikladno parkiralište za goste. Prema prvim procjenama za ovaj projekt potrebno je prikupiti više od pola milijuna kuna. Gospodin župan dao je čvrsto obećanje kao i većina nazočnih.

Druga točka ovog skupa bila je kako što bolje povezati Psihijatrijsku bolnicu na Strmcu s kolodvorom u Novoj Gradiški. Prior samostana Milosrdne braće brat Sinković informirao je nazočne kako je bolnica veliki dobitak ne samo za općinu Cernik nego i za grad  Novu Gradišku, pa i šire. Nekoliko stotina ljudi ovog kraja našlo je u njoj svoje zaposlenje. Uglavnom se radi o mlađim ljudima koji su ujedeno i obiteljski ljudi. Ove obitelji su rodile, kroz proteklih par godina koliko bolnica ovdje djeluje, više stotina djece. Zadržali smo ih omogućivši im da ostanu ovdje. Već nekoliko godina tražimo pomoć svekolike javnosti , osobito županije, da nam omogući  barem tri puta na dan da mini busom povežemo  bolnicu i kolodvor u Novoj Gradiški. Do sada je sav trud bio uzaludan, naglasio je brat  Sinković.

Gospodin Zvonko Živković, poznati cernički OPG-ovac , traži da i županija pomogne oko promocije domaćih sorata voća u eko-proizvodnji. Želja je ove Udruge da nadiđu granice općine Cernik i grada Nove Gradiške. A to se postiže promidžbom. Zato i očekuju pomoć od Županije.

Susret je završio prigodnim domjenkom.

T.Janjić

Odgovori