Stepinčevo u Cerniku

Ukazom požeškog biskupa mons. Škvorčevića od 14. siječnja ove godine u kojem on opominje sve župnike njegove mlade biskupije da podsjete vjernike svojih župa  na veličinu Stepinčeve vjernosti Isusu Kristu i njegovom  hrvatskom narodu. Biskup Škvorčević nadalje navodi:“ Budući da se  Stepinčevo ove godine obilježava u nedjelju , 10. veljače, neka  glavno euharistijsko slavlje te nedjelje  u svakoj župnoj crkvi bude po obrascu  bl. Alozija Stepinca. Blaženik je drugotni zaštitnik požeške biskupije.

U Cerniku, jednoj od mnogobrojnih župa požeške  biskupije,  već godinama postoji   tradicija da se Stepinčevo obilježava veoma svečano. Tako je ova zajednica , u sklopu tradicionalne  devetnice u čast  Gospi Lurdskoj,  koja se ovdje obavlja od davne 1943.godine ,uz prekide u ratnim vremenima ,već u petak 8. veljače, upriličila  na samostanskoj Kalvariji  omiljenu narodnu pobožnost Križni put sa Stepincem prema Uskrsnuću. Rodna blaženikova župa Krašić dala  je tiskati 2012. godine prigodni Križni put  za potrebe hodočasnika pod naslovom  „Na Križnom putu s Isusom i Alojzijem Stepincem !“ Brojni vjernici koji tradicionalno sudjeluju u ovoj Devetnici u čast Gospi Lurdskoj  posebno su bili brojni tog petka u večernjim satima. Svi su sudionici  nosili upaljene crvene lampione u znak vjere u uskrsnuće i naše nade da će naš blaženi Alojzije kardinal Stepinac u skoroj budućnosti biti proglašen svetim.

Voditelj samostanske Spomenice zapisao je i  dva njegova posjeta ovoj zajednici. Bilo je to 14. siječnja 1936. godine  na Dan klečanja u ovoj župi , i 21. lipnja 1939. godine kada je blaženik u ovdašnjem samostanu slavio svoj imendan- Sv. Alojzije. Iz usmene predaje poznato je kako je Blaženik i češće ovamo navraćao jer je bio u prijateljskim vezama s ondašnjim gvardijanom fra Eugenom Kukinom kojega je novogradiška OZNA , bez suđenja, ubila 9. listopada 1945. godine. Zaklao ga je mladić od 15 godina u riječkoj bolnici na Sušaku gdje se fra Kukina liječio od posljedica moždanog udara.

Molitve za što skorijim proglašenjem blaženog Alojzija Stepinca nastavljene su i u nedjelju kod mise poldanjice kada je prostrana župna crkva također bila dupkom puna. Neka bl. Alojzije svojim zagovorom  bdije nad Požeškom biskupijom  i moli da njezini vjernici ostanu vjerni Isusu Kristu  i njegovoj Crkvi zaključio je požeški biskup u već spomenutom ukazu prigodom Stepinčeva 2019. godine.

Fra Vjenceslav Janjić

Odgovori