ZAKLJUČANE LJUBAVI

Vukovar

OVČARA- NEISPRIČANA PRIČA

Nikola Kajkić jedan je od mnogobrojnih legendi Domovinskog i obrambenog rata. Područje njegova ratničkog  djelovanja vezano je uz grad heroja Vukovar. Kakve veze imaju „Zaključane ljubavi“, Nikola Kajkić, bivši policajac i donedavni predsjednik Nacionalnog sindikata MUP-a Hrvatske, smijenjen  ukazom predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića, 24. srpnja prošle godine, i francuski državljanin Jean Michel Nicolier ,koji je fotografski aparat  u Francuskoj zamijenio hrvatskom automatskom puškom i mučki ubijen u Vukovaru 1991. godine kao pripadnik HOS-a?

 

O ovoj problematici govori ovaj prilog.

„Zaključane ljubavi“

William Shakepear napisao je 1595. godine najveću ljubavnu priču svih vremena o nesretnoj ljubavi Romea i Julije. Kao spomen na njihovu romantičnu ljubav u talijanskom gradu Veroni. Uz snimljeni film, pod tim istim naslovom, postoji i most na kojem zaljubljeni mladi iz čitavog svijeta svoju ljubavnu vezu „zaključavaju“ upravo u Veroni. Takvi mostovi postoje diljem svijeta ,a ova reportaža želi potaknuti upravo naše mlade da dolaze u Vukovar, u grad heroja, i tu , upravo na mostu koji je posvećen francuskom državljaninu Jean Michel-u Nicolieru,koji je svoju ljubav prema Hrvatskoj i Vukovaru „zapečatio mučeničkom krvlju“ upravo u Vukovaru. Recimo usputno da upravo most koji nosi i ime francuskog mučenika Domovinskog rata, taj most  povezuje i  Slavoniju sa Srijemom, stari i novi Vukovar, Vukovar s Hrvatskom, i Hrvatsku s čitavim svijetom. Da upravo u Vukovaru   „zaključaju“ svoju ljubav što nije bez veze i  kad se zna da se  ,  recimo u Njemačkoj, raspada svaki drugi brak, a ni mi nismo daleko od tog postotka.

Nikola Kajkić porijeklom je iz Bosanske Posavine iz okolice Brčkog. Svoje rodno mjesto Gornju Skakavu on i njegova obitelj  zamijenili su pograničnim hrvatskim mjestom Lipovcem na samoj granici s Republikom Srbijom. Za  njegovo se ime pročulo tek nakon Domovinskog rata kad je izabran za Predsjednika policijskog nacionalnog sindikata i ukazom aktualnog predsjednika  Vlade gospodina Andreje Plenkovića o 24. srpnja prošle 2018. godine, kad je smijenjen s te dužnosti. Razlog njegova smjenjivanja je navodno „čačkanje po zaključanoj ljubavi“ koalicijskih partnera spomenutog gospodina Plenkovića. Gospodin je jednom zgodom rekao da mu ulica neće određivati njegove koalicijske partnere! Kajkić je prva žrtva takvog razmišljanja.

Jean Michel Nicolier je mučki ubijen od strane tzv. JNA 19. ili 20. studenog 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara. Ovčara je bila i veliko stratište svih onih koji su se pobunili u bivšoj državi, protiv zlodjela komunističkog režima u i nakon Drugog svjetskog rata. Ovo samo pokazuje „Da vuk dlaku mijenja, ali navike nikada!“ Poznata je također i činjenica da je  nakon pada vukovarske bolnice 19. na 20. studenog 1991. godine  , njezin upravitelj bio gospodin dr. Stanimirović, bivši saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj , postao još poznatiji rekavši, kad je okupirana vukovarska bolnica, „ da je pao i  posljednji ustaški bastion!“  Svjedoci govore da je krvnik s Ovčare major  Veselin Šljivančanin održao najprije „moralno političku nastavu“ svima koji su se u vrijeme predaje našli u vukovarskoj bolnici. Dr. Vesna Bosanac, kao dotadašnja ravnateljica bolnice, napravila je popis svih djelatnika bolnice, ranjenika i civila u tri primjerka. Na popisu ih je bilo 263. Sva tri primjerka popisanih imao je  u rukama spomenuti major JNA Veselin Šljivančanin. On je bio samo egzekutor, a zapovjednici su sa strane promatrali što se sve zbiva. I za  njihova imena i prezimena se zna, jednako kao i za   200 ubijenih koji su naknadno  ekshumirano na Ovčari , a gdje su najsrčaniji branitelji grada Vukovara , uglavnom pripadnici  HOS-a  njih 63 , među njima i francuski državljanin Jean Michel Nicolier ? O tome službene institucije šute. Nikola Kajkić je pokušao doći do njihovih posmrtnih ovo zemnih tjelesnih ostataka, ali je spriječen. Nečija neprirodna „ zaključana ljubav“ spriječila je da istina o Ovčari dođe na vidjelo. Nikola Kajkić je smijenjen, ali za istinom se još traga.

ŠESTI AUTOBUS- najiščekivaniji film u novoj  Hrvatskoj

Pri kraju je ekranizacija jedne od najtežih epizoda Domovinskog rata u kojoj je jedan od gore navedenih šest autobusa, upravo onaj s registarskim oznakama bivše zloglasne JNA, u kojima su bili najhrabriji vitezove i heroji u obrani grada Vukovara koji su 20. studenog 1991. godine odvezeni iz  vukovarske bolnice na Ovčaru, njih 63. Gdje je završio taj šesti autobus ne zna se do dana današnjega. Među njima je zacijelo  bio i Jean Michel Nicolier. Hoće li ponovno netko iz vrha staviti veto i na ovaj dokumentarac treba pričekati i vidjeti.

Kakogod se završila ova istinita priča iz ratne 1991. godine u  gradu heroja , u Vukovaru i njezini nositelji  glavnih uloga , naša je želja da u Vukovaru zaživi što veći broj „zaključanih hrvatskih ljubavi“ o kojima će svjedočiti most koji nosi ime čovjeka koji je sve do mučeničke smrti svjedočio svoju ljubav prema Vukovaru i Hrvatskoj.

Vjenceslav Janjić

 

 

Odgovori