OTVORENA IZLOŽBA UMJETNIČKIH DJELA OBITELJI MALEŠEVIĆ IZ ZAGREBA U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU U CERNIKU

Zaklada umjetničkih djela, za sada njih 84, a ova brojka nije još  konačna, obitelji Malešević iz Zagreba ,pod zajedničkim nazivnikom „ Devet korova anđeoskih“ ,  svečano je otvorena u subotu  15. prosinca  u cerničkom Franjevačkom samostanu. Likovni opusi akademskih slikara Duška Maleševića, njegove supruge Maje rođene Dolenčić i njihove kćerke Tanje, i prijatelja umjetnika ove obitelji ,konačno su za stalno udomljeni pod svodovima cerničkog Franjevačkog samostana. Ovu vrijednu donaciju potpisat će o. Dragan Majić, posrednik ove donacije, darovatelj gospodin Bogdan Malešević i gvardijan cerničkog franjevačkog samostana o. Vjenceslav Janjić.

Hrvatskom Isusovcu,  o. Draganu  Majiću sada na službi u Osijeku, treba u prvom redu zahvaliti   da je ova  bogata umjetnička donacija obitelji Malešević iz Zagreba  uopće  dospjela u cernički Franjevački samostan. Naglasio je u svom pozdravnom govoru na otvorenju ove  Izložbe gvardijan ovog samostana fra Janjić. Nakon njegovog pozdravnog govora progovorio je i sam o. Majić koji je kazao: „Teško je u ovom trenutku reći tko je sretniji velikodušni darovatelj  gospodin Bogdan Malešević , hrvatski književnik i povjesničar umjetnosti ,sin oca Duška , akademskog slikara iz Zagreba, sada pokojnog, njegova živuća majka  Maja ,rođena Dolenčić, ili njihova  kćerka Tatjana, koja je također pokojna ili braća franjevci u cerničkom samostanu. „Ponajprije izražavam svoju zahvalnost Tro- jedinom Bogu“, nastavio je pater Majić, „da je uopće došlo do ovog  veličanstvenog  trenutka ne samo za donatorsku obitelj Malešević, za ovdašnji Franjevački samostan, nego i za čitavu Crkvu i narod Hrvata  i šire!“ Za one koji ne znaju treba reći da je pater Majić povezan s ovom osebujnom umjetničkom obitelji od davne 1973. godine kad je imenovan duhovnikom  sjemeništaraca na zagrebačkoj Šalati. O. Majić dao je osobno svjedočanstvo o ovoj obitelji rekavši : „ Gospodin Bogdan Malešević je osebujna ličnost, Bogom dana, što mu uostalom i samo ime govori. On je književnik, Teo-Dramaturg, Apari Claudelu ,  koji je bez sumnje bio najjači pjesnik i dramaturg novije francuske kulture i vrstan diplomat i divan čovjek. Za gospodina Bogdana možemo  također reći  da je  istinski obraćenik, katolik ekumenist, poliglot, čovjek izrazite vertikale. Ne kaže se badava da jabuka ne pada daleko od stabla, naglasio je o. Majić i nastavio. Takav mu je bio i otac Duško, vrhunski intelektualac, akademski slikar kao i njegova supruga Maja, rođena Dolenčić, vjerna supruga, majka, umjetnica, praktična katolkinja pa stoga niti darovatelj  ove umjetničke zbirke gospodin Bogdan , zajedno sa svojom mlađom sestrom Tanjom, i nije mogao biti drugačiji. Sva se obitelj posvetila lijepoj umjetnosti na Božju slavu i Crkve u hrvatskom narodu. I na kraju o. Majić je naglasio:“ Ostat će neizbrisiv  umjetnički trag ove zagrebačke obitelji ne samo u rodu Hrvata nego i u čitavom kulturnom svijetu koji odiše Bogom i kršćanskom kulturom.“

O slikarskim dostignućima obitelji Malešević  govorio je Stanko Špoljarić, likovni kritičar. On je kazao kako je povezanost Duška Maleševića, supruge mu Maje  i kćeri Tanje, svjetlo na njihovim radovima. Naglasio je kako  ova donacija svojim sjajem i svjetlom  oplemenjuje i obogaćuje ljude, ne samo u ovo pred Božićno vrijeme nego kroz svo  vrijeme crkvene godine. Stanko Špoljarić je postavio ovu izložbu i napisao predgovor Katalogu izložbe.

Velikodušni darovatelj Bogdan Malešević , vidno ganut trajnim postavom ove izložbe rekao je :  „Zahvalio bih se svima na najsretnijem danu u mom životu. Prije mjesec dana sastali smo se o. Majić i gvardijan Janjić da porazgovaramo o ideji trajnog postavka ove izložbe pod svodovima ovog drevno slavonskog samostana. Naši razgovori su uspjeli i konačno danas otvaramo ovu Zakladu moje obitelji Malešević i mogu reći da je moj životni san ovdje našao svoj konačni spokoj.

Nakon otvorenja  izložbe gosti su bili nazočni i na   tradicionalnom Božićnom koncertu HPD „Tomislav“ u Hrvatskom domu u Cerniku. Hrvatsko pjevačko društvo kralj „ Tomislav“ nosi  neprekidno ovo ime već 113 godina. I ova činjenica pokazuje zorno kako je kultura duboko ukorijenjena u ovom slavonskom mjestu, a poglavito u ovdašnjem franjevačkom samostanu.

  1. J.

(Fotografije Boris Ćavar, tekst Vjenceslav Janjić )

 

Odgovori