U OVOM ĆEŠ ZNAKU POBIJEDITI

UZ DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DANU HRVATSKIH BRANITELJA I POLICIJE TE VELIČANSTVENE VOJNO REDARSTVENE POBJEDE U OLUJI OD 4. DO 7. KOLOVOZA 1995. GODINE

Petog dana mjeseca kolovoza u katoličkom kalendaru slavi se blagdan Gospe Snježne. Radi se zapravo o posveti bazilike sv. Marije Velike u Rimu. Riječ je o jednoj od četiriju najvećih bazilika u Rimu. Legenda kaže da je na mjestu gdje je Gospa zaželjela da joj se napravi bazilika usred ljeta, 5. kolovoza, pao snijeg.Bilo je to u prvoj polovici četvrtog stoljeća. Kad se nešto tako nesvakidašnje dogodi obično kažemo da se dogodilo čudo. Od 1995. godine Hrvati u Domovini i izvan Domovine upravo tog dana,5. kolovoza, obilježavaju jedno veliko čudo: dogodila se veličanstvena vojno redarstvena pobjeda, popularno nazvana „Oluja!“ Oslobođena su područja Republike Hrvatske pod nazorom pobunjenih Srba.

Zanimljivo je da se većina naših važnijih nacionalnih događaja iz povijesti povezivala upravo uz blagdane Majke Božje. Već smo naveli „Oluju“ koja se povezuje s blagdanom Gospe Snježne 5. kolovoza. Zatim 14. kolovoza 1992.godine, na godišnjicu Velike Gospe, u Nemetinu kod Osijeka dogodila se velika razmjena hrvatskih branitelja grada Vukovara i zarobljenih civila. Tog je dana na slobodu pušteno 714 hrvatskih logoraša po principu svi za sve!

Početak viteške igre „Sinjske Alke“ vezuje se uz blagdan Velike Gospe ,15. kolovoza. Predaja kaže da je u Osmanlijskim redovima zavladala neka epidemija i da se njihova vojska povukla i odustala od opsjedanja utvrđenog grada Sinja, kojeg su branili hrvatski vitezovi.

Kad smo obilježavali 1300. obljetnicu pokrštenja Hrvata i tisućitu godinu najstarije crkve u nas posvećene Gospi, u Biskupiji kod Solina, koju je dala sagraditi kraljica Jelena. I tu smo obljetnicu vezivali uz blagdan Majke Božje. Početak je bio 1975. u Solinu, a završetak u rujnu 1984. godine u Mariji Bistrici. Na završnom Euharistijskom kongresu okupilo se pola milijuna Hrvata katolika. Radilo se o svojevrsnoj anticipaciji, nagovještaju nečega što će se dogoditi tek 1991. godine, kada se hrvatski narod, velikom većinom plebiscitarno odlučio na referendumu , o istupanju iz zajednice jugoslavenskih naroda. Čitava devetogodišnja proslava događala se pod motom: „ Marija, početak boljega svijeta!“ Taj je slogan uzet iz marijanske crkve na Trškom vrhu iznad Krapine, koji je tamo napisan na latinskom jeziku.

Ovo je samo jedan mali dio primjera iz naše hrvatske nacionalne povijesti koji nedvojbeno govori da smo mi Hrvati vjernički i Marijanski narod. I netom završeno Svjetsko nogometno prvenstvo to je još jednom nedvojbeno potvrdilo. Naš izbornik gospodin Zlatko Dalić nije skrivao svoju kršćansku vjeru, kao i većina naših nogometaša, i otvoreno je govorio kako se trebaju ponašati oni koji žele osvojiti zlatnu medalju. Govorio im je o čovjekoljublju, domoljublju pa ako hoćete i Bogoljublju. To su životne kreposti o kojima je svjedočio i blaženi Alojzije kardinal Stepinac. Naš je izbornik u svom džepu nosio krunicu upravo onakvu kakvu su nosili oko svoga vrata ili pak u džepu i naši Hrvatski branitelji u Domovinskom ratu . Ovo osobito vrijedi u veličanstvenim akcijama kao što su „Bljesak“ i „Oluja!“ Mnogi od njih dobiva li su i grdne batine u zarobljeništvu ako su ih agresori uhapsili.

Rimski vojskovođa Konstantin Veliki ,živio je u trećem i prvoj polovici četvrtog stoljeća nakon Krista, dao je kršćanima ,koji su do njegova dolaska na prijestolje bili pogonjeni tzv. „Milanskim ediktom“ potpunu slobodu. Tek je tada bilo moguće graditi veličanstvene crkve i bazilike kao što je bila i gradnja bazilike svete Marije Velike u Rimu o kojoj smo pisali na početku ovog razmišljanja. Uz Konstantina Velikog vezana je i legenda koja govori o čudesnom viđenju. Konstantin je usred bijela dana , zajedno sa svojom vojskom, doživio čudesan znak na nebu. Iznad sunca vidio je križ i ispod njega tri grčka slova I+H+S grčki: Jesus+ Hristos+ Soter. Što u prijevodu znači: „ISUS+KRIST+SPASITELJ!“ i čuo je glas: „ U OVOM ĆEŠ ZNAKU POBIJEDITI!“

Bavarska mističarka Theresia Neumann, umrla 1962. godine, rekla je svome ispovjedniku hrvatskom Isusovcu pateru Petru Perici: „ Hrvatska će biti kralježnica katoličanstva u Europi!“

Netko je zgodno rekao :„ Ako je moj život san , ne budite me, pustite me da spavam!“

Vjenceslav Janjić

Odgovori