I U MOME GRADU VUKOVAR SVIJETLI

U petak 17. studenog u 17 sati ,u predvečerje okupacije grada Vukovara 1991. godine, i u Cerniku će se održati molitveni i humanitarni program. Organizatori su Franjevački samostan, O.Š. Matija Gubec i općina Cernik. Iste te večeri i u Vukovaru, u dvorištu opće bolnice, održat će se program sličnog sadržaja. U njemu, već po tradiciji, sudjeluju na stotine motociklista i hodočasnika iz čitave Hrvatske. Molitveno bdijenje organiziraju mladi grada Vukovara.

U 17 sati, na našoj cerničkoj Kalvariji, molit ćemo tzv. VUKOVARSKI KUKURUZNI PUT SPASA. Već u kolovozu 1991. godine grad je bio u potpunoj blokadi od tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi . Jedina veza prema slobodnim Vinkovcima bila je kroz kukuruze od središnje gradske četvrti Lužac preko Bogdanovaca i Marinaca. O stradanju grada i njegovih stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti, govori i ovaj Križni put.

Molimo sve one koji kane sudjelovati u ovom Križnom putu da ponesu lampione. Na vrhu Kalvarije , ispred bijelog monumentalnog Križa od lampiona složit ćemo dva slova VU kao V- viktoria= pobjeda.

U crkvi ćemo slaviti svetu misu za sve poginule i nestale Vukovarce uz prigodne tekstove. A na kraju bit će prigodni domjenak u samostanskom hodniku pored crkve.

Ako netko želi pomaći izgradnji nove katoličke crkve na čast sv. Josipu, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje ,može uplatiti iznos od 100 kuna i dobiti prigodnu zahvalnicu na kojoj je vukovarski vodotoranj i silueta nove crkve. Vukovarski vodotoranj je simbol hrvatskog otpora a crkva sv. Josipa simbol njegove pobjede. Hrvatski je državotvorni sabor prije ravno 300 godina proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske i hrvatskog naroda!

Stoga je VUKOVAR POBJEDNIK IAKO JE ZAPRAVO ŽRTVA.

Sv. Augustin to kaže na latinskom: VUKOVAR = VICTOR QUIA VICTIMA!

Fra Vjenceslav Janjić

099/ 22 545 75

Vjenceslav.janjic@ofm.hr

 

Odgovori